marți, 22 martie 2016

Amplificator audio cu LM3886

                 Cablaj amplificator audio LM3886 , avand ca referinta site-ul diyfan.blogspot.com. Dupa cum se observa aceasta este o varianta minimalista.
        Contact: kituriaudio@gmail.com
                     



marți, 15 martie 2016

VU-METRU cu TRANZISTORI STEREO

                  Schema cu amplasarea pieselor se primeste odata cu cablajul.  
               Va prezentam un Vu-metru cu tranzistori stereo, cu indicatie vizuala pe 20 leduri. Acesta are ca referinta site-ul: http://www.nikomp.neostrada.pl/zestawyN/N-012.htm. Ultima poza ofera un ajutor in plus in amplasarea componentelor.
                 Contact: kituriaudio@gmail.com




VU-METRU cu LM3915 si LM324

                   Schema cu amplasarea pieselor se primeste odata cu cablajul. 
                  Va prezentam un VU-METRU cu LM3915 (integrat specializat pentru VU-metru) cu indicatie vizuala pe leduri, referinta acestuia fiind http://www.circuit-projects.com, o poza a acestuia fiind gasita la adresa http://www.circuit-projects.com/cimg/vumeter_3.jpg. Aceasta este o varianta mono , pentru stereo fiind necesare doua module. Cablajul imprimat are dimensiunea de 6,5 x 6,0 cm. In figura din stanga sunt reprezentate componentele , iar in dreapta este prezentat cablajul imprimat in oglinda, pe care il putem oferi.

Vu metru cu LM324 si LM3915

luni, 14 martie 2016

Amplificator audio 400W RMS (4 Ohmi) sau 200W RMS (8 Ohmi) cu 2SC5200 2SA1943

                
             Va prezentam o schema de amplificator 400W pe 4 Ohmi realizata cu finali 2SC5200 si 2SA1943. Schema acestui amplificator este relativ simpla in raport cu performantele acesteia, deoarece contine doar 20 tranzistori. Avand 4 perechi de tranzistori, poate amplifica in siguranta un semnal pana la puterea de 200W rms (300W la varf), avand o disipatie de doar 20W pe fiecare tranzistor (desigur acestia vor fi montati pe radiator), luand in considerare ca acestia sunt tranzistori ce pot disipa peste 100W montati pe radiator.
             Amplificatorul se numeste Evens C500 creat de cei de la EVENS AUDIO si poate fi gasit la adresa http://www.evensaudio.com/page/c-500-power-ampl.un  , impreuna cu schema, cablaj imprimat, amplasarea de componente si sugestia de montare. 
             Schema a prezentat interes in ai realiza o simulare datorita : puterii de 400W pe 4 Ohmi, simplitatii schemei si al tranzistorilor care se gasesc, utilizarea etajelor diferentiale, discutiilor pe diyaudio.com, acolo unde utilizatorul EVENS ofera suport utilizatorilor/clientilor sai. Initial tranzistorii din seria MPSA, erau din seria BF, dar cum acestia nu se mai gasesc foarte usor, acestia au fost inlocuiti cu MPSA92 si MPSA42 la sugestia celor de la EVENS.           
             Simularea a fost realizata folosind tranzistorii MPSA. In figura de mai jos este prezentata puterea la iesire impreuna cu schema electrica. O putere de 300W la varf inseamna 200W RMS pe o sarcina de 8 Ohmi. Tranzistorii finali 2SC5200 si 2SA1943 , disipa doar 20W (la o putere continua de 200W) ceea ce in practica ar fi imposibil(ar insemna o sinusoida de 1khz cu amplitudinea 1,25V) , luand in considerare ca acestia pot disipa peste 100W fiind montati pe radiator. Luand cele spuse mai sus in consideratie, cele 4 perechi de tranzistori sunt in numar optim pentru 200W. Schema functioneaza si la tensiuni mai mici incepand de la 35V, necesitand reglarea polarizarii din rezistenta R14(scazand valoarea acesteia). Vor urma si simulari pentru tensiuni mai mici, iar valorile rezistentei/rezistentelor vor fi publicate intr-un tabel.
            Simularea a fost realizata pe 80V asa cum spun cei de la EVENS ca functioneaza amplificatorul pentru putere maxima.  Distorsiunile sunt : pentru 200W la 1Khz  THD=0,0042% , la 5 Khz THD = 0,0057%. Iar pentru o putere de 50W la 5Khz distorsiunea THD = 0,0034%.
              Viteza de crestere a semnalului 33V/us.
              Aplicatia acestuia poate fi de uz general sau chiar amplificator de subwoofer dedicat. 
            Prima figura reprezinta puterea la iesire , a doua figura reprezinta raspunsul in frecventa avand o deviatie de 0,03 db pe banda de frecventa 20Hz-20Khz, un raspuns ultra linear, a treia figura reprezinta curentul la intrarea diferentialului, a patra figura reprezinta impedanta de intrare in functie de frecventa.
    


Amplificator 400W pe 4 Ohmi cu 2SC5200 si 2SA1943
Schema amplificator audio 400W si puterea la iesire

Raspunsul in frecventa al amplificatorului audio 400W cu 2SC5200 si 2SA1943

Curentul la intrarea amplificatorului audio

Impedanta de intrare a amplificatorului audio 400W




miercuri, 9 martie 2016

Componentele pasive in audio

         Componentele pasive folosite in amplificarea audio sunt : rezistentele , condensatorii si in unele cazuri bobinele. Bobinele sunt de cele mai multe create pe miez de aer care impreuna cu o rezistenta in paralel formeaza filtrul Zobel, cel care izoleaza amplificatorul de sarcinile capacitive ale unor difuzoare, aceastea putand ducand in cele din urma la intrarea in oscilatie a amplificatorului. Desi, in practica putine difuzoare pot fi sarcini pure capacitive, acesta este amplasat pentru siguranta, dar totusi prezenta acestui filtru este buna, deoarece si cablurile pot avea o capacitate excesiva datorita modului de realizare sau al lungimii acestora.

           Desi rezistentele sunt cele mai folosite componente intr-un amplificator audio, nu li se acorda o atentie marita, la fel de mult ca in cazul condensatorilor (unde aici se poarta discutii in lumea audio precum si contradictii intre subiectivism si obiectivism).

        ---Articol in constructie----